Suvi-Maria

Pilates -ohjaaja, Hypopressive-tekniikan ohjaaja ja kouluttaja, Flamencotanssija ja -opettaja, Bachelor of performing arts, Tanssi- ja Liiketerapian Maisteritutkinnon opiskelija

 

Suvi-Maria Helin on Tampereelta lähtöisin oleva monipuolinen tanssin ja liikkeen ammattilainen.

Helin aloitti flamenco-opintonsa vuonna 1990 Anna Haarasen johdolla. Tämän jälkeen hän on Suomessa opiskellut mm. Kaari Martinin johdolla. Tärkeimmän flamencokoulutuksensa Helin kokee saaneensa Sevillassa ja Madridissa, missä hän on opiskellut useiden lukukausien ajan. Tärkeimpiä opettajia ja vaikuttajia mm: Yolanda Heredia, Manuel Betanzos, Manuel Reyes, Marco Flores ja Rafael Campallo.

Helin on suorittanut BA-tutkinnon Turun taideakatemian Crossing Borders in Performing Arts -linjalla (2003). Tällä hetkellä hän opiskelee toista vuotta tanssi- ja liiketerapian maisteritutkintoa Barcelonan autonomisessa yliopistossa ja tekee opintoihin liittyvää työharjoittelua Tampereella.                                                                          

Pilates- ohjaajaksi Helin valmistui 2005 Method Putkisto Pilates Instituutista. Tämän jälkeen hän on suorittanut myös Method Putkisto- syvävenytystekniikan ja MP Kasvokoulun ammattiopintoja.  Vuosien varrella Helin on täydentänyt opintojaan opiskelemalla useita erilaisia somaattisia menetelmiä kuten: Feldenkrais, Alexander-tekniikka, taiji sekä kundaliini-, Iyengar ja astangajooga.

Vuonna 2011 Helin suoritti Teatterikorkeakoulussa tanssi- ja liiketerapian perusopinnot. 2015 Helin kouluttautui Hypopressive- tekniikan ohjaajaksi Madridissa Low Pressure Fitness-instituutissa (International Hypopressive and Physical Therapy Institute) ja on siitä lähtien tehnyt tekniikkaa tunnetuksi Suomessa ja kouluttanut myös uusia ammattilaisia.

Flamenco-opettajana Helin on toiminut mm. Tampereen flamencoyhdistyksessä sekä Ahjolan kansalaisopistossa, tämän lisäksi hän on pitänyt tiiviskursseja ympäri Suomen.

Pilates-ohjaajana Helin on toiminut Pilates-studioilla niin Helsingissä kuin Tampereellakin. Vuosina 2015-2019 Helin työskenteli Pilates- ja Hypopressive-ohjaajana Madridissa, missä hän erikoistui ohjaamaan erityisesti senioreille suunnattuja Pilates-tunteja sekä Hypopressive-tunteja uusille äideille. Helin on erittäin kiinnostunut myös  tanssijoiden kehonhuollosta ja Pilateksen soveltamisesta tanssijoiden tarpeisiin. Helin toimi kehonhuolto-ohjaajana Nurmeksen tanssileirillä vuosina 2007-2012.

Suvi-Maria Helin on tehnyt esityksiä monipuolisesti performansseista tanssiteoksiin. Työssään hän on erityisen kiinnostunut flamencon (ja yleensä taiteen) yhteisöllisistä ja sosiaalisista muodoista, vuorovaikutuksesta, improvisaatiosta ja taiteesta osana ihmisten arkipäivää. Tämä on johdattanut hänet mm. pitämään osallistavia flamencotuokioita senioreille palvelutaloissa, sekä yhteistyössä Liisa Jaakonahon kanssa tutkimaan flamencon ja buton vuorovaikutusta yhteisötanssiteoksessa Rhythm is Magic!.

Flamencon saralla Helin on esiintynyt monenlaisissa kokoonpanoissa niin suomalaisten kuin espanjalaistenkin muusikoiden kanssa. Tanssijana Helin on toiminut mm. Kaari Martinin ja Anu Silvennoisen teoksissa. Tanssijana ja palmerana Helin on vaikuttanut tamperelaisessa Jukka Hynnisen luotsaamassa Rumba Tre– bändissä. Vuonna 2014 Tampereen Flamencoviikolla toteutettiin Aires del Sur y del Norte– konsertti. Työryhmään Helinin lisäksi kuuluivat Bettina Flater – kitara (Norja), Naike Ponce – laulu (Espanja), Iván Mellén – perkussiot (Espanja) ja Erika Alajärvi – tanssi (Suomi).