Projektit

RHYTHM IS MAGIC!

Liisa Jaakonaho ja Suvi-Maria Helin tutkivat teoksessaan Rhytm is Magic! kahteen hyvin erilaiseen tanssilajiin, butotanssiin ja flamencoon sisältyvää yhteisöllisyyden kokemusta. Jaakonaho ja Helin kokosivat ryhmän eritaustaisia ja -ikäisiä ihmisiä, joiden kanssa he tutkivat lajiensa keinoin ryhmän yhteistä rytmiä, hengitystä ja vuorovaikutusta, liikkeessä kohtaamista ja avautumista ympäristöön.

Työpajatyöskentelyn tuloksena toteutettiin flash mob -henkinen tapahtuma kahdessa tamperelaisessa kauppakeskuksessa osana Yhteisötanssifestivaalia 2012. Esityksessä muusikkoina toimivat: Otso Krunasta – kitara, Taija Robalta – laulu ja Samuli Rounioja – cajón.

Rhythm is Magic!- teos Yhteisötanssifestivaalilla 24.8.2012 Tampereella. Kuva: Kirsi Soini/ Sisä-Suomen tanssin aluekeskus

 

 

 

 

FLAMENCOTUOKIOT IKÄIHMISILLE

Vuonna 2009 yhdessä kitaristi Juho Koskimiehen kanssa käynnistetyn projektin tavoite on tehdä flamencoa perinteisellä kaavalla ja nauttia siitä yhdessä vanhainkotien ja palvelutalojen asukkaiden kanssa. Flamencossa on pohjimmiltaan kyse yhteen kokoontumisesta ja yhteisestä vuoropuhelusta. Flamencon perusluonne onkin hyvin spontaani ja improvisatorinen. Alunperin flamenco ei ollut esittävää taidetta, vaan eli mukana ihmisten arjessa. Flamenco oli kanava ilmaista ilot ja surut, sekä pitää hauskaa yhdessä. Juuri tätä Helin ja Koskimies halusivat välittää, sekä kokea yhdessä vanhusten kanssa.

Flamencotuokio Viola-kodissa Tampereella 18.4.2013. Kuva: Aura Kalli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuokioissa niin sen vetäjät kuin osallistujatkin kokoontuvat istumaan samaan piiriin.Tuokiot koostuvat rennosta yhdessäolosta ja vuoropuhelusta, niin sanallisesta kuin liikkeellisestä. On taputusta, koputusta, rytmejä ja rauhallisempaa liikettä. Kukin voi tehdä omien lähtökohtiensa mukaan ja päättää kuinka paljon haluaa osallistua. Aina on mahdollisuus myös vain seurata katsojana. Tuokiot elävät osallistujiensa mukana. Välillä on mukana enemmän esityksellisiä osioita, joista voi vain nauttia kuunnellen ja katsellen. Välillä taas tehdään enemmän yhdessä. Tuokioihin osallistumisessa ei ole ikä- tai kuntorajoituksia! Flamencoa voi tanssia ja musisoida vaikka vain pienellä hartian liikkeellä tuolilla istuen.

Myöhemmin Helin on tehnyt flamencotuokioita myös yhdessä kitaristien Toni Jokiniityn ja Petri Lahtisen kanssa. Osa tuokioista on toteutettu Kulttuurivatti Oy:n välityksellä.

MAALARIN HARMAA PÄIVÄ

Suvi-Maria Helin toimii tanssijana lapsille suunnatussa flamencotanssiteoksessa Maalarin harmaa päivä, jonka ensi-ilta oli Tampereen Hällä-näyttämöllä 7.6.2011. Seuraava esitys on Tampereen pääkirjasto Metsossa 29.10.2011.

Teostiedot:
Koreografia: Anu Silvennoinen ja työryhmä
Musiikin sävellys ja esitys: Toni Jokiniitty
Tanssi: Suvi-Maria Helin, Marja Rautakorpi ja Anu Silvennoinen
Valosuunnittelu ja lavastus: Tero Koivisto
Pukusuunnittelu: Katrin Oro

Tiedustelut:
Anu Silvennoinen, koreografi
flamenco.anu@gmail.com