Kehonhallinta

KEHONHALLINTATEKNIIKAT:

Hypopressive-tekniikka

Hypopressive-termillä tarkoitetaan paineen vähentymistä. Hypopressive-tekniikka on harjoittelumuoto, joka on suunniteltu erityisesti harjoittamaan kehon keskustan lihaksia (core/ydintuki), aiheuttamatta vahingollista painetta vatsan seinämille ja lantionpohjalle.

Hypopressive-tekniikka on sarja hengitys- ja asentoharjoituksia, jotka kohdistuvat erityisesti kehon keskustan syviin lihaksiin (lantionpohja, vatsalihakset, multifidus, pallea). Hypopressive-harjoitukset suoritetaan asennoissa, jotka vähentävät vatsaontelon sisäistä painetta ja stimuloivat lantionpohjan sekä keskustan (core) alueen lihasten refleksinomaista aktivoitumista. Tämä on suurin ero Hypopressive-tekniikan ja muiden core-lihaksia harjoittavien tekniikoiden välillä. Muissa tekniikoissa yllmämainittuja lihaksia aktivoidaan tahdonalaisesti.

Tekniikan merkittävimpiä hyötyjä:

  • vyötärölinjan kaventuminen, lantionpohjan ja vatsalihasten lihastonuksen paraneminen
  • erilaisten vammojen ja toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus (laskeumat, virtsankarkailu, tyrät, välilevyn pullistumat)
  • hengitystekniikan paraneminen
  • koko kehon ryhdin palauttaminen
  • urheilusuorituksien paraneminen
  • Synnytyksestä palautuminen: turvallinen ja tehokas kuntoutumismuoto!
  • Seksuaalisen suorituskyvyn paraneminen

Taustaa:

Hypopressive- tekniikka kehitettiin 1980-luvulla keinoksi kuntouttaa synnyttäneiden naisten lantionpohjan lihaksia ja vatsalihaksistoa, sekä parantamaan toimintahäiriöitä kuten laskeumat ja virtsankarkailu. Tavoitteena oli kehittää kokonaisvaltainen lähestymistapa kehon keskustan lihaksiston (core, ydintuki) terveyteen, luomalla vatsalihasten ja lantionpohjan kuntoutustekniikka joka poistaisi lantionpohjaan kohdistuvaa vatsanontelon sisäistä painetta. Vatsaontelon sisäinen paine on erityisen vahingollista naisille joilla on yllämainittuja vaivoja.

Metodin hengitystekniikasta voi löytää paljon samankaltaisuutta jo vuosituhansien ajan joogassaharjoitetun Uddiyana Bandha-harjoituksen kanssa. Molemmissa suoritetaan hengityksen pidätys, jonka johdosta vatsaonteloon syntyy negatiivinen paine/tyhjiö.

Hypopressive- tekniikan takaa löytyy vuosien tutkimus- ja kehittämistyö. Belgialainen fysioterapeutti Marcel Caufriez kehitti ensimmäisena matalan paineen vatsalihasharjoituksiksi (Hypopressive Abdominal Exercises) kutsutun tekniikan, tutkittuaan ensin vuosikausia synnytyksen jälkeistä fysioterapiaa Belgiassa. Tekniikasta on myöhemmin muodostunut tärkeä osa lantionpohjan fysioterapiaa.

Caufriezin kanssa työskennellyt espanjalainen Piti Pinsach alkoi myöhemmin muokata ja kehittää metodia myös ennaltaehkäisevään tarkoitukseen, sekä esitellä sitä liikunta-, fitness- ja urheilualan ammmattilaisille keinona parantaa urheilusuoritusta ja ennaltaehkäistä vammoja.

Tekniikan menestys ja ennennäkemättömät hyödyt vauhdittivat lajin kehitystä, ja naisille suunnatusta kuntoutusmetodista kehittyi tekniikka, jonka avulla niin naiset kuin miehetkin ympäri maailman ylläpitävät ja huoltavat kehon keskustan alueen lihaksistoa.

Huomioitavaa!

Metodille ominaisessa hengitystekniikassa suoritetaan hengityksen pidätys, mikä saattaa lisätä verenpainetta. Tämän vuoksi tekniikkaa ei suositella henkilöille joilla on korkea verenpaine/verenpainetauti. Tekniikkaa on kuitenkin mahdollista muokata kunkin henkilön tarpeisiin, ja korkean verenpaineen tapauksessa voi harjoituksia tehdä ilman hengityksen pidätystä, tai vaihtoehtoisesti mitata verenpaine ennen ja jälkeen harjoitusten ja näin tarkkailla että se pysyy suotuisalla tasolla. Tässä tapauksessa on suotavaa harjoitella ammattilaisen valvonnassa.

Tekniikkaa ei suositella raskaana oleville. Osaavan fysioterapeutin/kätilön opastamana, harjoituksia käytetään kuitenkin osana synnytysvalmennusta. Raskauden jälkeen harjoittelun voi aloittaa noin kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen. Harjoitukset ovatkin erinomainen tapa kuntouttaa lantiopohja ja vatsalihaksisto, ja synnyttäneille suositellaan harjoitusten tekemistä päivittäin.

Tulossa Hypopressiven tutustumisworkshop 27.2. Kuusankosken Studio Yoganandaan! Lisää tietoa tulossa pian: https://studioyogananda.fi

Lisää tietoa tekniikasta:
hypopressive.fi

PILATES

Pilates on haasteellinen ja looginen harjoittelumuoto

Pilates-menetelmä on kehonhallintatekniikka, jonka avulla saat voimaa ja kestävyyttä. Se perustuu kehon keskustan hallintaan ja vahvistaa kehon syviä lihaksia.

Menetelmän kehitti Joseph Pilates 1900-luvun alussa. Suomeen lajin toi Marja Putkisto vuonna 2000. Pilates-menetelmässä liikkeet suoritetaan oman hengityksen rytmittäminä liikejatkumoina; lihaksia ei pysähdytä venyttämään, mutta kuitenkin sen avulla saavutetaan parempi lihasten venyvyys ja nivelten liikkuvuus. Menetelmän avulla on mahdollista muuttaa lihasten hermotus siten, että liikkeessä aktivoituvat aina ensin kehon syvät lihakset. Pinnalliset, ennestään vahvat lihakset pyritään rentouttamaan.

Pilates on haasteellinen, looginen ja aina mielenkiintoinen harjoittelumuoto, jonka oppeja voi soveltaa kaikkiin liikuntamuotoihin.

Mitä saavutat?

  • voimakkaan ja sulavalinjaisen lihaksiston
  • elastisen ja notkean vartalon
  • vahvan luuston ja terveen selän
  • hyvän ryhdin
  • hyvän keskittymiskyvyn
  • kestävyyttä ja koordinaatiokykyä
  • kehon todellista hallintaa

Kenelle sopii?

  • kaikenikäisille ja -kuntoisille
  • urheilijoille, tanssijoille, laulajille ja soittajille
  • synnytyksestä palautuville
  • kuntoutuville (loukkaantumisen jälkeen lihasten vahvistamiseen)
  • niille, jotka haluavat lopullisesti eroon selkäja hartiakivuista
  • niille, jotka haluavat terveen ja kauniin vartalon

Suvi-Maria pitää Pilates-tunteja Kuusankoskella Studio Yoganandassa. Tulossa kuuden kerran Pilates tutuksi -ryhmä 31.1. alkaen! Lisää tietoa: https://studioyogananda.fi

Lisätietoa Pilateksesta: